Miniatyrdreiing 1. desember 2012 v/Sigurd Sverdrup

Den ferdige sammensatte parfymepennen

Pennedreiing som hobby

Jeg har fått ry på meg som en som har pennedreiing som lidenskap, men velger heller å se på meg som en som elsker å dreie frem bruksartikler i lite format.

Da jeg ble bedt om å demonstrere/forelese over temaet pennedreiing endte valget da opp med å lage en "Perfume Pen" i stdet for en ordinær penn. Prinsippene er de samme, men valget ga meg anledning til å vise et annet produkt innenfor temaet - et produkt som kan nå nye begeistrede mottagere!

Nødvendig verktøy

Pennspindel

Det viktigste verktøyet for pennedreiing er spindelen ("Mandrel" på engelsk). Denne kommer med MT1 eller MT2 koning og bør ha justerbar lengde på akslingen. Det er også viktig at det er godt stål i akselen. Hvis denne er for myk, vil emnet kunne "slynge" under dreiingen og føre til unøyaktigheter. Emnet spennes fast på akslingen med avstandsstykker i hver ende for å styre dybden du skal dreie ned til.

Disse avstandsstykkene kalles Muffer ("Bushings" på engelsk) og leveres spesialtilpasset for den modellen du skal dreie. Det leveres egne bushings for de ulike pennetypene og for en rekke andre ting du kan få kjøpt, så som nøkkelringer, hundefløyter, parfyme penner, vinstoppere, dartpiler og mye annet. Svært mange pennesett benytter samme type bushing, så med en spindel og det medfølgende settet av bushings har man mange muligheter å starte opp med! 

Spindel med ett sett bushings av god kvalitet er å få fra 400,- til 700,-. Det er samme spindel som benyttes til alle de ulike pennene. Du trenger kun å bytte bushings.

Bushings for spesielle modeller er å få kjøpt fra 50,- til 90,- pr. sett og disse kan benyttes om og om igjen.

For å montere emnet på spindelen kreves det at emnet har fått et senterhull med riktig dimensjon på hullet. Det er mange sett som er designet for 7 mm. hull. Disse settene hører til produktgruppen "Slimline" og bruker de samme Bushingene som følger med spindelen.

Endeavretter

Ytterligere ett verktøy anbefales: avretter for endestykkene "Barell trimming set". Dette er et bredt bor med en utskiftbar styrepinne i midten. Styrepinnen i midten må holde samme diameter som innvendig diameter i emnet, ellers vil emnet vibrere under avrettingen og føre til et dårlig resultat.

De fleste settene benytter ett av de medfølgende 4 styrepinnene. Ett sett med endeavrettere koster ca. 350,-.

Det er mulig å kjøpe et komplett starterkit inneholdende både spindel, ett sett med muffer, flere bor, avretter samt fem sett for Simline penn. Disse koffertene ligger på rundt 800,-.

Emner

Alle pennene for praktisk, normal bruk kan klare seg med et emne på 1"x1"x5" eller 25x25x125 mm.

Denne dimensjonen er tilstrekkelig også for de "feteste" pennene, så jeg pleier normalt å sage til litt mindre enn dette. Diameteren på en ferdig dreiet penn blir vanligvis ikke mer enn 12-13 mm. Tykkere penner enn dette blir vanskelig å bruke. De fleste foretrekker penner med en tykkelse på 10 mm eller mindre.

Alle tresorter kan brukes og det finnes ferdig tilskårede emner å få kjøpt i både ved, horn eller akryl. Et populært emne er f.eks. reinsdyrhorn.

Fremstillingen

1) Tilskjæring av emnet

Settene krever at man monterer inn en messinghylse i kjernen av dreieemnet. Messinghylsen tjener flere hensikter:

  • Forsterke emnet (ofte er det kun en millimeter av emnet igjen etter dreiingen)
  • Sikre riktig dimensjon for innfesting av delene
  • Sikre nøyaktig oppspenning i spindelen

Emnet skjæres til en millimeter lengre enn messinghylsene. For sett som består av to deler (to hylser) er det lurt å merke emnene slik at man vet hvilke endeflater som skal ligge mot hverandre. Dette sikrer at mønsteret i emnet fortsetter over i den andre delen når pennen er ferdig satt sammen.

2) Bore hull til messinghylsene

Bruk et skarpt bor og spenn emnet fast slik at hullet blir i senter av emnet og så rettvinklet gjennom emnet som mulig. Det finnes jigger for dette som forenkler operasjonen.

Bor et hull med ørlite større diameter enn hylsen. De fleste settene leveres med instruksjon som forteller hvilket bor som skal benyttes. Slimline penner bruker 7 mm.

Tips: Bor inn fra den siden av emnet som skal ligge an mot det andre emnet (midten av den ferdige pennen). Dermed unngår du at det blir veldig synlig hvis boret drar seg skjevt.

3) Lime inn hylsene

Hylsene kan med fordel pusses lett med fint sandpapir for å få limet til å feste.

Bruk gjerne to-komponent lim som smøres utover hylsne før disse presses inn i emnet med en roterende bevegelse.

Når hylsen er korrekt plassert, skal det ligge ørlite innenfor kanten av emnet.

Tips: Jeg foretrekker lim som herder noe tregere enn normalt (5-10 minutter). Det er bedre å ha god tid og eventuelt gjøre klar flere emner samtidig, enn å ende opp med et ødelagt emne fordi limet herdet før hylsen var korrekt på plass i emnet.

4) Rette av endestykkene

 Det er viktig at endene er helt vinkelrette og plane ned mot messinghylsen. Dette oppnår man med avretter for endestykkene "Barell trimming set".

Velg riktig styrepinne og monter skjæret fast. Det er vanligvis fire styrepinner i settet. I tillegg ligger det gjerne en ekstra hylse i settet for å fore opp rundt den minste styrepinnen. Dermed kan settet benyttes for fem ulike diametere.

Sett avretteren i en bormaskin og bor ned til man er kommet til messinghylsen. Enden skal nå være både vinkelrett og plan på overflaten.

5) Spenn fast emnet i spindelen og start å dreie

Når du spenner fast emnet på spindelen er det viktig å huske på vilken ende som er opp og ned og at stykkene ligger riktig i forhold til det opprinnelige emnet. Tegningene i emnet bør løpe riktig gjennom emnet.

Sørg for at avstandsstykkene er plassert riktig! Noen objekter har ørsmå forskjeller i tykkelsen på emnet og det kan i slike tilfeller være fornuftig å dobbeltsjekke med et mikromål at Bushingsene er satt på riktig.

Stram til så hardt at emnene ikke slurer under dreiingen, men likevel ikke for hardt. Gjør du det risikerer du at det blir så mye spenn i akslingen at denne bøyer seg svakt og gjør at emnet "slenger" under dreiingen.

...fortsettelse følger

Nyeste kommentarer

26.09 | 05:52

I have a friend who LOVES working with wood. I would like to give him a ...

17.12 | 14:23

Hi Galen! Sorry for the very late response! We are in a sort of Covid-19 fr...

20.11 | 22:20

Apologies for the English. I just moved to Oslo from the US & wanted to m...

11.09 | 18:14

Ring meg gjerne på telefon 95741012. Mvh Sigurd Sverdrup